Jaapani tee valmistamine

Tee valmistamise üldreegel on, et veetemperatuur olgu pigem madalam kui kõrge, jäädes soovitavalt 55–80 kraadi vahele. Tõmmise valmimisele kuluv aeg ulatub 10 sekundist kuni 2 minutini, olenevalt tee sordist, aastaajast ja valmistaja soovist kas siis tugeva/lahjema või soojendava/jahutava tee järele.

Põhireeglid on:

  •  Madalam temperatuur – lahjem tee, kõrgem temperatuur – kangem tee.
  • Lühem tee tõmbamisaeg – lahjem tee, pikem tõmbamisaeg – kangem tee.

Seega saab vee temperatuuri ja tõmmise valmimise aega reguleerides leida endale sobivaima tee kanguse astme. Alati tasub järgida konkreetsel pakil antud juhiseid.

Jaapani tee võtmesõnaks on värskus – värske aroom tuleb esile kõigepealt teepakki avades, tee lõhnas, kui sellele vett peale valatakse, rohelises värvitoonis teetõmmise valmimisel, joogi maitses selle nautimisel ja jooja enesetundes pärast esimesi teesõõme!

  • Sencha Tee valmistamiseks võtta 1 tl teepuru, valada peale 150 ml  70–80 kraadine vesi ja lasta tõmmata 30 sekundit kuni 1 minut, ühest doseeringust saab valmistada 3–4 tõmmist.
  • Gyokuro Gyokuro tee valmistamiseks võtta 1 tl teepuru, lisada ca 120 ml 60kraadist vett ja lasta tõmmata 1,5 kuni 2 minutit. Ühest põhjast saab teha 3–4 tõmmist.
  • Matcha Teed juuakse ja valmistatakse matcha kausis, kuhu pannakse 1,5 spetsiaalse kulbi täit teepulbrit, lisatakse 80kraadine vesi (ca 150 ml) ja vispeldatakse bambusvispliga W-kujulisi liigutusi tehes, kuni tee pinnale tekib ühtlane heledam vaht.
  •  Sencha karigane ja gyokuro karigane  Tõmmise valmistamine: veetemperatuur 70–80 kraadi. Võtta 1 tl teed ca 150 ml vee kohta. Lasta tõmmata 0,5–1,5 min.
  • Genmaicha macha iri Tee valmistamine: veetemperatuur 70–80 kraadi. Võtta 1 tl teed ca 150 ml vee kohta. Lasta tõmmata 1–1,5 min.

Loe ka ajaloo kohta