Jaapani tee sordid

  • Jaapani tee sordid on eelkõige viljelus- ja töötlusprotsessi tulemus. Nii võib eri sorti põõsastelt Jaapani eri piirkondades koguda lehti ühe teesordi valmistamiseks ning ühelt teepõõsalt saada mitut eri sorti teed. (Näiteks sencha teed saab Jaapani eri paikades kasvavatelt eri teepõõsa sortidelt, kuid ühest teepõõsa sordist võib Jaapani eri paigus saada näiteks sencha ja gyokuro teed.)
  • Idamaadest pärinev mõiste viies maitse, mida tähistab jaapanikeelne sõna umami tekib nelja algmaitse (soolane, magus, kibe, hapu) omavahelises tasakaalus. Sama sõna kasutatakse ka tee iseloomustamisel – värskus ja umami on Jaapanis hea tee lahutamatud osad.
  • Kuna Jaapani rohelised teed on fermenteerimata ja seega aluselised ning vitamiini- ja mineraalaineterikkad, aktiveerivad need ainevahetusprotsesse ja suurendavad töövõimet. Jaapanis on teejoomine eelkõige seltskondlik tegevus, kui inimesed saavad kokku, et jagada omavahel mõnusat olemist.

Sencha

Tuntuim Jaapani roheline tee. Sügavrohelise värvuse, meeldivalt maheda aroomi ja värskendava toimega sencha sobib igapäevaseks värskenduseks kogu päeva vältel. Tee on ergutava toimega ja seda võib juua ka toidu kõrvale, näiteks hommikust süües.

Gyokuro

Kõige nooblim Jaapani roheline tee sündis läbi rea juhuste ja kokkusattumuste 1800 a. algul Uji piirkonnas Jaapanis. Peale pungade puhkemist kaetakse teepõõsad umbes 30 päeva enne teelehtede korjamist roomattidega. Vilus kasvamine toob pungadesse rohkem mineraalaineid ja klorofülli ning aitab kaasa tee maitse pehmusele. Teelehti järeltöödeldakse ligi kahe kuu jooksul ja tee valmib lõplikult alles peale teatud aja möödumist suve lõpupoole.

Gyokuro tee on eelkõige mõeldud nautimiseks eraldi teejoomise korrana. See parandab keskendumisvõimet, aktiveerib ajutegevust ja ainevahetust, taastab vaimse töövõime.

Gyokuro valmistamine ise eeldab natuke tähelepanu ja keskendumist, et äratada tees umami ja juba see iseenesest on mõnus toiming ühelt tegevuselt teisele ümberlülitumisel või hea põhjus lihtsalt väikeseks pausiks.

Matcha

Matcha on Jaapani teede hulgas erandlik nii kasvatamis-, töötlemis- kui ka valmistusprotsessi poolest. Seda kasvatatakse samamoodi nagu gyokuro teed ehk teepõldu hoitakse kaetuna ligi 30 päeva enne korjet. Teelehtede töötlemise algfaas on gyokuroga sarnane, aga lõppfaasis teelehti mitte ei rullita, vaid need töödeldakse helbetaolisteks lehtedeks ja jahvatakase kiviveskites siidjaks pulbriks. Kuna jahvatamisele läheb kogu teeleht, lahustub kogu teeleht ka tee joomisel. Sellest johtuvalt on matcha kõige mineraalainete- ja vitamiinirikkam Jaapani tee.

  • Matcha tee ergutab ainevahetust, ajutegevust, peletab tühja kõhu tunnet, taastab töövõime ja aitab pikema intensiivsema vaimse tegevuse vältel keskenduda.

Teed sobib juua ka eraldi korrana, Jaapanis pakutakse matcha kõrvale erinevaid maiuseid.

Sencha karigane ja gyokuro karigane – kõrgekvaliteediline roheline tee oksaosakestega

Jaapani rohelises karigane-tüüpi tees (lisaks teelehtedele sisalduvad selles ka oksakesed) on rohkelt mineraalaineid ja vitamiine (C,E,A,B), kaltsiumit (ligi 10 korda rohkem kui samas koguses piimas), magneesiumit, kaaliumit, kuid väga vähe kofeiini. Tee soodustab ja aktiveerib ainevahetust.                              See sobib väga hästi tarvitamiseks kogu päeva kestel. Eriti tark on seda juua hommikuti, kuna saadav energia laeb organismi mitmeks tunniks, mitte lühiajaliselt nagu näiteks kohv.                                Samahästi sobib see seedimist parandava toime tõttu joomiseks söögikorra järel ja pärast füüsilist pingutust, kuna aitab hästi taastuda. Lisaks aitab tee vähendada allergilisi reaktsioone (eriti kevadisel ajal), soodustab rasvade lõhustumist organismis, alandab kolesteroolitaset ja ergutab aju ainevahetust. Tee mõju peaks täiel määral avalduma umbes 45 minutit pärast joomist.

Genmaicha macha iri

Jaapani rohelises Genmaicha macha iri tüüpi tees on kvaliteetne sencha tee ja röstitud riisiterad segatud machaga. Tulemuseks on ilusa rohelise värvi ja natuke täidlase, kuid pehme maitsega tee. Tee ühendab endas nii sencha kui ka macha head omadused, sisaldades rohkelt mineraalaineid ja vitamiine (C,E,A,B), kaltsiumit (ca 10 x rohkem kui samas koguses piimas), magneesiumit ja kaaliumit, kuid väga vähe kofeiini). Tee soodustab ja aktiveerib ainevahetust.

Kuna segu koostises oleva sencha, röstitud riisi ja matcha kooslus on küllalt toitev, sobib tee päevasel ajal hästi näljatunde peletamiseks, kuid hommikuti juues annab energiat kogu päevaks. Sobib suurepäraselt ka taastavaks joogiks pärast füüsilist pingutust. Soodustab rasvade lõhustumist organismis, alandab kolesteroolitaset, aktiveerib ajutegevust.

Tee mõju avaldub täiel määral umbes 30 min pärast joomist.

Loe lisaks, kuidas Jaapani teed õigesti valmistada.